Kardamom

Napsal Kateřina (») 16. 5. 2011 v kategorii Vůně a chuť, přečteno: 1822×
kardamon.jpg

Miluji vůni skořice, je to pro mě jeden ze symbolů zimy a vánoční pohody. Ale protože skořice má hřejivý efekt a nám se blíží léto, objevila jsem koření s naprosto dokonalou, výraznou vůní a opačným efektem, kardamom. Kardamom není příliš k mání v běžném obchodě, já jsem ho například měla v dekoraci z Cejlonu, odkud také pochází. Asi nedokážu vlastnosti dobře popsat, ale věřte, že nezvyklá chuť a orientální aroma naprosto lahodí smyslům a dodá vašemu jídlu šmrnc. Hodí se nejlépe do pečení, jogurtů, čaje nebo kávy, likérů, ale také k zeleninovým, luštěninovým pokrmům nebo okořenění steaků. Dále se použivá i při výrobě parfémů a tabáku.

Kardamom podporuje zažívání, působí proti pálení žáhy, jako afrodiziakum, proti kocovině a zklidňuje nervovou soustavu. Má samozřejmě spoustu dalších účinků..

Recept na Jablkový koláč s kardamonem.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Anetka z IP 2a00:1028:83ca:*** | 17.3.2016 09:09
Měl jste tuhle vůni někdo ve voňavce? Já zkoušela už hřebíček a skořici, jsou to zvláštní vůně, takové teplé, dřevité. Není nad zkoušku, parfémované vzorky jsou fajn www.rozlevaneparfemy.cz/


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a nula