Miluji vůni skořice, je to pro mě jeden ze symbolů zimy a vánoční pohody. Ale protože skořice má hřejivý efekt a nám se blíží léto, objevila jsem koření s naprosto dokonalou, výraznou vůní a opačným efektem, kardamom. Kardamom není příliš k mání v běžném obchodě, já jsem ho například měla v dekoraci z Cejlonu, odkud také pochází. Asi nedokážu vlastnosti dobře popsat, ale věřte, že nezvyklá chuť a orientální aroma naprosto lahodí smyslům a dodá vašemu jídlu šmrnc. Hodí se nejlépe do pečení, jogurtů, čaje nebo kávy, likérů, ale také k zeleninovým, luštěninovým pokrmům nebo okořenění steaků. Dále se použivá i při výrobě parfémů a tabáku.
Kardamom podporuje zažívání, působí proti pálení žáhy, jako afrodiziakum, proti kocovině a zklidňuje nervovou soustavu. Má samozřejmě spoustu dalších účinků..
Recept na Jablkový koláč s kardamonem.