Výborný koláč, borůvky samozřejmě můžete nahradit jakýmkoliv jiným ovocem.
Ingredience:
300g polohrubé mouky špetka soli
50g cukru krystal (a 1 lžička moučkového) 1/8l mléka
50g másla (rozpuštěného) 20g droždí
1 vejce 1l borůvek (600g)
med
Postup:
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 1 lžičku moučkového cukru, zakryjeme utěrkou a necháme stát 10-15 minut, dokud kvásek nevyběhne. Smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme hladké těsto. Můžeme nechat kynout, ale nemusíme. Vytvarujeme těsto na vymazaný plech, poklademe na něj borůvky, které polijeme medem, zasypeme mandlovou drobenkou, okraje těsta potřeme vajíčkem a pečeme 20-30 minut při 170°C.
Drobenka:
80g jemně mletých mandlí, 80g polohrubé mouky, 60g másla, 40g cukru krystal, 20g vanilkového cukru