Každý rok na Vánoce děláme doma Vaječný koňak (recept) a zbyly nám nějaké konzervy salka.. co s nimi?
Zkuste bábovku ze salka!
Ingredience:
1 salko
6 vajec
1 hera (příp.máslo)
1dcl mléka
30dkg polo.mouky
1 1/2 prášku do pečiva
100dkg nasekaných mandlí
Postup:
Heru a žloutky v míse vyšleháme do pěny, postupně přidáme salko, mléko, mandle a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme do těsta tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40-45 minut. Doporučuji ověřit si špejlí, zda je bábovka hotová.
tip: 50g tmavé čokolády rozehřejeme s trochou másla a vody, tak aby směs nebyla suchá, ale hezky hladká.. testo rozdělíme na půl a do jedné části přimícháme čokoládu.. Světlé těsto nalijeme do formy, poté přilijeme tmavé a měchačku do těsta noříme tak, aby se nám tmavé těsto přimíchalo do světlého a vytvořili se tak útvary jako u mramorové bábovky.. Bude mít úžasnou chuť čokolády!
tip2: Místo mandlí jsem přidala sušené kokosové lupínky, doporučuji ale jen polovinu dávky..